altЕксплоатацията на изтребителите МиГ-21 от състава на родните ВВС ще продължи и през 2013 г.  Това научи АЕРО от собствени източници, като Министерството на отбраната също призна, че се работи по темата.

Експлоатацията на самолетите МиГ-21бис/УМ трябва да приключи в края на тази година, след като изтече удължаването на неговия ресурс извършено през лятото от специалисти на РСК МиГ. Макар, че наличните МиГ-21 са прехвърлили календарния ресурс (30 години), те имат не малко остатъчен ресурс, както по часове (наработка) като цяло, така и по часове до следващ ремонт. Това дава възможност за по-нататъшно удължаване на срока на експлоатация.

От МО официално отговориха на АЕРО, че в Министерството на отбраната и Военновъздушните сили се правят анализи и разчети за възможността да бъде удължена неговата експлоатация. Източници на АЕРО посочиха, че по всичко личи, че експлоатацията ще продължи и през 2013 г., като удължаването най-вероятно ще се извърши на база техническа програма разписана от ресорния заместник-министър на отбраната.

За сега не е ясно до кога ще се удължи експлоатацията на типа, като се предполага, че това може да бъде до август 2013 г. (една година след удлъжаването извършено от РСК МиГ), до края на 2013 г. или дори и по-нататък. Точното решение ще бъде взето в следващите няколко седмици.

През 2012 г. бе удължена експлоатацията на два МиГ-21бис и един МиГ-21УМ. Бъдещото удължаване вероятно ще се ограничи само до тях, но съществува информация, че е възможно и удължаването на още два МиГ-21бис с добър остатъчен ресурс по часове, които са летели през първата половина на 2012 г.

През ноември 2013 г. ще се навършат 50 години от старта на експлоатацията на типа у нас.  

Коментари

blog comments powered by Disqus