altРумънското правителство започва да заделя пари за покупката на употребявани изтребители F-16 от Португалия. За това е съобщил вчера новият румънския министър на отбраната Мирча Душа, цитиран от БИЗНЕС-ТАСС.

Според Душа, решение за придобиване на изтребителя е вече взето от Висшия съвет за отбрана на Румъния и вече трябва да се мисли за събирането на пари за сделката. Душа посочи, че ще се водят преговори с Португалия за точните условия за придобиване на самолетите и ще трябва да се отчитат разходите по други програми в румънското Министерство на отбраната, както и осигуряването на пенсии за военнослужещите.

През септември 2012 г. предишния румънски министър на отбраната Корнелиу Добрицою обяви, че страната му се е спряла на опцията за покупката на 12 броя употребявани F-16 от Португалия за сумата от $600 млн. Тогава Добрицою обяви, че Румъния е в остра конкуренция с България за придобиване на тези самолети.  В последните месеци същите самолети усилено се спрягат за фаворити в евентуална процедура за покупка на нов боен самолет у нас.  

Коментари

blog comments powered by Disqus