altПортугалският министър на отбраната Жозе Педро Агиар-Бранку потвърди, че страната му води преговори за продажбата на изтребители F-16. Той уточни, че освен Румъния, България също проявява интерес към покупката на ненужните самолети. Това съобщиха в интернет сайтовете си португалски медии, цитирани от БТА.

"Продаваме десетина F-16, вероятно между девет и 12 машини, тази продажба е обект на преговори, които може да се водят както с Румъния, така и с България", заяви министърът. Португалските военновъздушни сили разполагат с 39 изтребители F-16, припомни министърът. Той уточни, че решението за продажбата на част от тях е съгласувано с началник-щаба на ВВС.

От няколко месеца България и Румъния са във фактическа конкуренция за покупката на употребяваните F-16 модернизирани до стандарта MLU, които Португалия предлага за продажба вече няколко години. В средата на декември бригаден генерал Румен Радев в интервю за вестник „Преса” потвърди, че португалската опция е една от основните за България. А в последните дни на декември новия румънски министър на отбраната Мирча Душа заяви, че страната му започва да събира пари за да купи същите тези F-16.

На 19 декември 2012 г. правителството даде мандат на министъра на отбраната Аню Ангелов да проведе преговори с цел събиране на информация за евентуалната покупка на нови многоцелеви изтребители. Тогава премиерът Бойко Борисов даде ясно да се разбере, че се касае за събиране на информация и не пожела да се обвърже нито със срокове, нито с цени при евентуална сделка.  

Коментари

blog comments powered by Disqus