altФренската армия се намеси в гражданската война в Мали след разпореждане на президента Франсоа Оланд от 11 януари. Френската военна авиация вече е нанесла удари по групировки контролиращи северната част на африканската страна.

Френската военна операция е наречена Seval (вид африканска дива котка) и включва бойни вертолети, самолети и наземни сили. В операциите в страната са привлечени ударни вертолети Gazelle, два разузнавателни самолети Mirage F1CR и шест ударни самолета Mirage 2000D. Бойните самолети са базирани в Чад и нанасят удари с помощта на самолети цистерна KC-135. В Мали са изпратени и транспортни самолети C-130 и C-160.

Френските сили са понесли вече една загуба. На 11 януари, по време на нанасяне на удар по колона на бунтовниците е бил тежко засегнат един вертолет Gazelle. Един от пилотите е загинал, а вертолета не може да бъде възстановен.

Също на 11 януари Mirage 2000D са нанеслу удари по 12 цели с лазернонасочвани авиобомби по цели в района на град Кона, където се водят интензивни сражения между бунтовниците и правителствените войски.

Според началника на Главния щаб на френската армия адмирал Едуард Гиьо в момента в Мали се съсредоточава по-голяма военна групировка.

Гражданската война в Мали започна през януари 2012 г., когато таурегите, обитаващи северната част на страната се разбунтуваха срещу преобладаващото чернокожо население, с цел отцепване на част от африканската държава. На страната на бунтовниците се сражават и исламистки терористични групи свързвани с ал-Кайда.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus