altФренски многоцелеви изтребители Rafale се включиха в ударите, които Франция нанася срещу ислямистките бунтовници в Северно Мали. Изтребителите са нанесли удари в нощта на 13 срещу 14 януари.

Четирите двуместни изтребителя Rafale B са излетели от френската авиобаза Сен Дизие в северната част на Франция. Машините са носили три допълнителни резервоари, по шест управляеми боеприпаси „въздух-земя” GBU-49 или AASM, целеуказващ контейнер Damocles и по две ракети „въздух-въздух” MICA IR за самозащита.

Четирите самолета са били придружавани от двойка танкери KC-135FR, а цялата група е преминала през въздушното пространство на Алжир, за което са получили специално разрешение.

След нанасяне на удари по 21 отделни цели групата е кацнала във френската военна база в столицата на Чад Нджамена. Четворката ще остане там и ще продължи да нанася удари по цели в Мали.

В същото време стана ясно, че Великобритания ще предостави два стратегически транспортни самолета C-17A Globemaster за логистична подкрепа на френските усилия. 

 

Коментари

blog comments powered by Disqus