altШведското правителство даде финално одобрение за покупката на 60 нови многоцелеви изтребители Gripen E (известни до скоро като Gripen NG). Това е изключително важен факт и практически подсигурява бъдещето на най-новата версия на лекия шведски изтребител.

Според шведското правителствено решение първите нови самолети трябва да се доставят през 2018 г, а последните през 2027 г. Gripen E ще замени използваните сега от Швеция Gripen C/D. Решението е важно и за Швейцария, която е партньор в разработката на Gripen E и ще поеме част от цената на разработката. Алпийската държава има намерение да поръча 22 броя от новия модел, който да замени използваните днес F-5E/F. Финалното швейцарско решение ще стане факт след преминаване на референдум.

Gripen E е дълбока модернизация на еднодвигателния изтребител, която включва поставяне на нов, по-мощен двигател, повишаване на горивния запас, нов радар с фазирана решетка ES-05 Raven, вградена оптико-електронна обзорна система, ново оборудване в кабината и други подобрения.  

Коментари

blog comments powered by Disqus