altИзтребители Eurofighter Typhoon от състава на австрийските въоръжени сили ще участват в охраната на Световния икономически форум, който се провежда в швейцарския ски курорт Давос.

Операцията по въздушната охрана се нарича  „Daedalus 2013“ и австрийските Eurofighter ще пречат на неопознати летателни апарати да навлизат от австрийска територия към Швейцария. Форумът ще продължи от 23 до 27 януари.

Австрия експлоатира 15 броя Eurofighter Tranche 1, които преминават през регулярни модернизация за да се интегрира в тях най-новия софтуер и хардуер, който е наличен за машините от Tranche 1.

Носенето на бойно дежурство в рамките на големи събития не е новост за Eurofighter. През миналата година британските Typhoon охраняваха небето над Лондон по време на Летните олимпийски игри, а през 2008 г. австрийските Eurofighter пазеха Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария.

До момента на въоръжение са приети над 350 броя Eurofighter, които са доставени на шест клиента  - Германия, Италия, Испания, Великобритания, Саудитска арабия и Австрия. През декември 2012 г. Оман стана седмият клиент на модерния многоцелев боен самолет, който вече е натрупал над 160 000 летателни часа.

alt

Коментари

blog comments powered by Disqus