altШведската компания Saab подписа споразумение с Шведската агенция отбранително имущество FMV за доставка на Gripen E. Споразумението включва развитие и модификация на Gripen E, който до скоро бе известен като Gripen NG, за целите на Швеция в периода 2013 – 2026 г., както и вероятна поръчка за производство на Gripen E от Швейцария.

Решението за придобиване  на Gripen E беше взето от шведския парламент с голямо мнозинство. Според споразумението първата доставка ще бъде през 2018 г.

Документът включва няколко  части. Първата част, за която беше подписан договор днес, включва развитието на Gripen E в периода 2013-2014 г. и е за 2,5 млрд. шведски крони (296 млн. евро). Останалите части от документа включват следните поръчки:

Развойна дейност за Gripen E за целите на Швеция на стойност 10,6 млрд. шведски крони (1,3 млрд. евро), като се очаква договорът да бъде подписан в първото тримесечие на 2013 г.

Модификация на 60 изтребителя Gripen C в Gripen E с първи доставки на Швеция през 2018 г., като се очаква договорът за тази част да бъде подписан най-късно през четвъртото тримесечие на 2013 г.

Оборудване за мисии и поддръжка на Gripen E за Швеция с първоначални доставки през 2018 г., с очаквано подписване на договора най-късно през последното тримесечие на 2014 г.

По отношение на Швейцария придобиването на 22 изтребителя трябва тепърва да бъде гласувано в парламента. Ето защо ако Швейцария реши да купи Gripen E, тя ще получи 22 съвсем нови изтребители Gripen E с прилежащото им оборудване.

Всички поръчки в  споразумението, включително и възможна доставка за Швейцария, са на стойност 47.2 млрд. шведски крони (5,6 млрд. евро).

Според споразумението FMV ще има правото да отменя поръчки при определени обстоятелства. В такъв случай Saab ще има правото на компенсации за направени вече разходи или разходи, свързани с преустановяването на поръчката. Документът включва също и регулации, в случай че  Швейцария реши да не придобива Gripen E.  

Коментари

blog comments powered by Disqus