Камов признаха, че са проектирали Z-10Конструкторското бюро Камов призна, че в средата на 90-те е конструирало щурмови вертолет за Китай, който днес е известен като Z-10. Признанието дойде от главния конструктор на бюрото Сергей Михеев, по време на изложението Heli Expo, провеждащо се в момента в Лас Вегас, САЩ.

Михеев разказа, че Китай е поръчал на Камов да разработи шест тонен боен вертолет през 1995 г. Китайската страна е дала изисквания за летателно-тактически характеристики, след което от Камов са създали проекта и са го предали на Китай. Всичко това е пазено в строга тайна по онова време, но още през 2007 г. се появиха твърдения за руска намеса в конструирането на Z-10.

Машината, която е била известна в Камов като „Проект 941”, не се базира на разработки останали от съветско време. След като Камов са предали проекта на китайската страна те не са имали друга намеса в него. Китай е извършвал строежа на прототипите, техните изпитания, усъвършенстване и въвеждане в серийно производство.

Z-10 прави дебютния си полет през април 2003 г. и има двучленен екипаж и два двигателя. Максималната излетна маса е около седем тона, а въоръжението се състои във вградено 30-mm оръдие, управляеми и неуправляеми ракети.

Камов признаха, че са проектирали Z-10  

Камов признаха, че са проектирали Z-10

Графика показана от Михеев.

 

 

 

Коментари

blog comments powered by Disqus