Дания рестартира изтребителния си конкурсДания рестартира изтребителният си конкурс, който бе замразен през април 2010 г. поради липса на финанси. Окончателно решение в конкурса трябва да бъде взето до юни 2015 г.

Кандидатите, които ще бъдат разглеждани са F/A-18 Super Hornet, Gripen NG, Eurofighter Typhoon и F-35A, като се търсят между 24 и 32 самолета.

Интересно е да се отбележи, че Дания кани обратно Eurofighter за участие с конкурса, след като консорциума се отказа за участие през декември 2007 г. обявявайки, че процесът фаворитизира F-35. Според официално съобщение на Eurofighter компанията ще участва в рестартираната надпревара.

Дания е участник в проекта F-35 JSF и се очакваше да поръча 48 броя F-35A, но в последствие страната реши да облече този избор в конкурс, който бе стартиран през 2007 г. и след това замразен през 2010 г.

От Dassault обявиха, че не очакват европейските страни да излязат от проекта F-35 и за това нямат намерение да участват в датския конкурс. Според представители на компанията това е ход от датска страна за изкопчване на по-добри цени за F-35.

В момента Дания екплоатира две ескадрили от общо 30 F-16A/B MLU. Датският министър на отбраната Ник Хаекеруп е заявил, че машините могат да служат до 2020 – 2024 г., но по това време вече трябвало да бъдат изложени в музеи и да присъстват само в историческите книги.  

Коментари

blog comments powered by Disqus