Boeing показа нова версия на проекта си за изтребител шесто поколениеПо време на изложение във Вашингтон Boeing показа нова версия на своя проект за изтребител от шесто поколение, което в момента се означава като F/A-XX. Машината е показана в пилотируем и безпилотен вариант.

Проектът представлява двудвигателен нискозабележим изтребител без вертикален стабилизатор. В конструкцията са интегрирани свръхзвукови въздухозаборници без подвижни части (DSI), които са приложени на F-35

Концептуалният модел на Boeing съдържа и предно хоризонтално оперение, което често се смята за проблемен елемент при осигуряване на ниска забележимост в челна проекция. От друга страна липсата на вертикален стабилизатор значи стремеж към осигуряване на ниска забележимост от всякакви протекции и работа в добре защитавано въздушно пространство.

Пилотируемата версия на самолета няма да има много добра видимост назад, като добрата видимост вероятно ще се осигурява от допълнителни инфрачервени камери, както при F-35.

Boeing предлага концепцията F/A-XX в отговор на запитването за информация от ВМС на САЩ за предложения за заместване на Super Hornet  и Growler след 2030 г., когато машините ще започнат да изчерпват 9000-часовия си назначен технически ресурс.

ВМС на САЩ иска да оперира с новия самолет от борда на атомните си самолетоносачи и да могат да проникват в добре защитавано въздушно пространство, като основните задачи ще са свързани с въздушен бой, удари по земни и морски цели и непосредствена авиационна поддръжка. От машината се иска и много по-голям радиус на действие и подобрени летателно-тактически характеристики на фона на настоящото поколение.

Boeing показа нова версия на проекта си за изтребител шесто поколение 

Коментари

blog comments powered by Disqus