Сенегал и Гватемала купуват Super TucanoБразилският самолетостроител Embraer обяви, че финализира сделки за продажба на въоръжения двуместен турбовитлов учебно-боен самолет EMB-314 Super Tucano. Гватемала купува шест самолета, а Сенегал три.

ВВС на Гватемала бе избрала Super Tucano от няколко години, но нямаше налични финанси за финализирането на сделката, която е на стойност $169 млн. и включва още и три наземни радари и командно-контролен център. Машините ще заместят сега използваните A-37B Dragonfly, като основната им задача ще е контрол на въздушното пространство на страната и борба със засилващия се наркотрафик по въздуха.

Сенегалските ВВС пък са сключили сделка за три Super Tucano, като стойността на сделката не се обявява. Машините ще се използват за наблюдение на границите и операции по вътрешна сигурност.

Super Tucano се използва както за бойни задачи, така и за летателно обучение. В момента самолетът е на въоръжение в Ангола, Бразилия, Буркина Фасо, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Индонезия, Мавритания, както и за изпитателни цели в САЩ. Освен това има сделка за доставка на 24 машини за Афганистан, като проекта се финансира и менажира от САЩ.

Коментари

blog comments powered by Disqus