Обсъдиха бъдещето на МиГ-31В руската Дума (парламент) днес, 11 април, се състоя изслушване относно възможностите за възстановяване на производството на прехващача МиГ-31 и неговото състояние в бъдеще. То бе проведено във връзка с предложение на руските депутати за възстановяване на производството на МиГ-31, което е спряно от около 20 години.

На изслушването руските депутати поставиха въпроса за възстановяване на производството и по-нататъшна модернизация на типа. Председателят на комисията по отбрана и сигурност Владимир Комоедов е заявил, че наличието на МиГ-31 е жизнено важно за отбраната на Русия от над 5000-те крилати ракети с морско базиране, с които разполагат САЩ. Според Комоедов възстановяването на производството на прехващача може да стане в кратки срокове.

Не на такова мнение, обаче е командването на руските ВВС във лицето на неговият командващ генерал-лейтенант Виктор Бондарев. Според него МиГ-31 е вече морално остарял и отстъпва по редица характеристики на новите Су-35 и Т-50. Според Бондарев сумата нужна за възстановяван на производството на самолета не е по-малка от 50 млрд. рубли (€1,3 млрд.), като в нея се включва сумата нужна за възстановяване производството на двигателите (15 млрд.), фюзелажа (10 млрд.) и още 25 млрд. за обновяване на бордното оборудване.

Командващият руските ВВС е подчертал, че тези пари могат да се вложат в разработката на нов прехващач, който да замести МиГ-31. Един такъв самолет може да се конструира до 2020 г., а към 2028 г. вече да замества МиГ-31, чийто живот ще изтече към 2030 г. В същото време възстановяване на производството на МиГ-31 ще върне руската авиационна промишленост назад.

В момента руските ВВС разполагат с около 122 самолета МиГ-31, като за 60 от тях има сключен договор за модернизация до стандарта БМ. За сега, обаче няма средства и договор за модернизация на всички налични МиГ-31. Генерал Бондарев е съобщил днес, че са налични и 44 машини, които могат да се модернизират и вкарат на въоръжение в случай на нужда.  

Коментари

blog comments powered by Disqus