Bell представи нов конвертоплан наречен V-280 Valor Bell Helicopter представи новата си концепция за конвертоплан от трето поколение, наречен V-280 Valor. Машината се разработва в рамките на програмата на армейската авиация на САЩ Future Vertical Lift (FVL), която цели създаване на заместници на масовите типове UH-60 Black Hawk, AH-64 Apache и CH-47 Chinook.

Bell предлага своя конвертоплан V-280, като потенциален заместник на средните транспортни вертолети UH-60. Армейската авиация на САЩ иска не просто заместник, но изцяло нова философия за въздушен транспорт, която да доведе до рязко покачване на скоростта и далечината на полет на вертикално излитащите и кацащи машини на бъдещето.

Като първа стъпка в програмата е създаването на летящи демонстратори, като се очаква до края на годината САЩ да изберат една или повече компании, които да построят тези машини. Очаква се прототипите да бъдат факт между 2017 и 2019 г.

Концепцията на Bell включва създаването на конвертоплан, който ще има крайсерска скорост от 520 km/h, боен радиус от близо 500 km, два двигателя, прибираемо шаси, електро-дистанционна система за управление, две широки врати от страни на борда и възможност за превозване на 11 напълно екипирани бойци. За разлика от V-22 Osprey, където целите двигатели се завъртат напред или нагоре, при V-22 ще се завъртат само винтовете, а самите двигатели ще са фиксирани към крилото.

В надпреварата за договор за построяване на технологичен демонстратор ще се включат още консорциума на Sikorsky и Boeing, които ще развиват проекта Sikorsky X2, Eurocopter, които вероятно ще развиват своя X-3 и малката компания AVX.

Bell представи нов конвертоплан наречен V-280 Valor  

Bell представи нов конвертоплан наречен V-280 Valor  

Bell представи нов конвертоплан наречен V-280 Valor  

Илюстрации Bell Helicopter

Коментари

blog comments powered by Disqus