Румъния финализира сделката за F-16 през майРумъния има намерение да финализира сделката за покупката на 12 употребявани изтребителя F-16 от Португалия през месец май. Това заяви в понеделник румънския министър на отбраната Мирча Душа.

Душа се завърна от официална визита в Португалия, където основна тема бе придобиването на употребявани изтребители F-16 MLU. Според румънския военен министър преговорите с Португалия могат да се финализират през май, а преговорите със САЩ за доставка на съпътстващата логистика трябва да приключат през септември.

Румъния се надява през 2017 г. да експлоатира своите 12 F-16 MLU. През септември 2012 г. предишния румънски министър на отбраната Корнелиу Добрицою обяви, че страната му ще купи 12 употребявани F-16 от Португалия, като посочи, че стойността на сделката ще е $600 млн. През  декември 2012 г. Мирча Душа, който замести Добрицою съобщи, че Румъния започва да събира пари за покупката, след като решение за придобиването на изтребителите е било взето от Висшия съвет по отбрана на страната. В края на февруари 2013 г. премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че е поставил задача на военния министър да финализира преговорите с Португалия в близките месеци.  

Коментари

blog comments powered by Disqus