Турция показа проекти за собствен изтребителТри различни дизайна за бъдещ изтребител от следващо поколение бяха представени от турската компания TAI в рамките на отбранително изложение провеждано в момента в Истанбул. Проектът, който официално се нарича TFX, трябва да приключи началната си конструкторска фаза до края на 2013 г.

Представените в рамките на изложението три дизайна включват еднодвигателен с опашно хоризонтално оперение, трапецовидно крило и два вертикални стабилизатора, друг проект в същата конфигурация, но с два двигателя и трети вариант с предно хоризонтално оперение, триъгално крило и два вертикални стабилизатора.

TAI трябва да уточни дизайна на TFX заедно с турските ВВС в рамките на серия конференции, които ще станат факт към края на годината. Както стана ясно наскоро, TAI се опитва да работи в тясно сътрудничество с шведската компания Saab по проекта.

Според настоящите планове TFX трябва да изпълни първия си полет към 2023 г., като идеята зад него е да започне да заменя остаряващите многоцелеви изтребители F-16C/D.

Турция показа проекти за собствен изтребител 

Коментари

blog comments powered by Disqus