Унгария търси нови вертолети към 2016 г.Унгария има намерение да замени флота си от транспортни вертолети не по-късно от 2016 г. Това е съобщил унгарският министър на отбраната Ксаба Хенде по време на интервю за местната агенция MTI.

Според заместник министъра, с това се цели усилването на транспортните възможности на унгарските въоръжени сили. За проекта са отделени 100 млрд. унгарски форинта (около €342 млн.) За сега не се съобщава колко вертолета се търсят и как ще протече процеса на избор.

Отделно унгарският военен министър е заявил, че се отделят и 5 млрд. форинта (€17,3 млн.) за покупката на военнотранспортен самолет.

В момента ВВС на Унгария експлоатират около дузина Ми-8 и Ми-17, като се изпитват сериозни трудности в техническата им поддръжка. През 2011 г. унгарската страна обяви планове да модернизира флота си от Ми-17, но тези планове не се реализираха отвъд изграждането на прототип. Също така в историята остана и желанието на Унгария да купи 32 употребявани вертолета UH-1N Twin Huey, експлоатирани преди това от Корпуса на Морската пехота.  

Коментари

blog comments powered by Disqus