Полетя Ми-28УБУчебно-бойната версия на руския щурмови вертолет Ми-28Н направи дебютния си полет на 9 август 2013 г. от заводското летище в Ростов на Дон. Полетът е продължил 30 минути и е приключил успешно.

Първият прототип на Ми-28УБ е създаден чрез преработка на предсериен Ми-28Н (сериен номер 02-01, заводски номер 34012840201). Работата по него е започнала през април 2012 г. Основната идея на моделът УБ е да предостави вертолет, който може да се използва за учебни цели (приучаване и повишаване на подготовката), при напълно запазени бойни способности.

Обучаемият се намира в пилотската кабина (горната), а инструкторът заема кабината на оръжейния оператор (долната). Това налага някои промени в конструкцията (най-вече по остъклението на кабините и седалките на летците) с цел подобряване на обзора, както за обучаемия, така и за инструктора. И двете кабини имат пълен комплект органи за управление.

Главнокомандващият на руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев, цитиран от РИА Новости, че до 2020 г. ще бъдат закупени 40 – 60 броя от Ми-28УБ, като всяка ескадрила въоръжена с вертолета трябва да получи четири до шест броя от модела.

Ми-28УБ ще бъде представен пред широката публика в рамките на московското аеро-космическо изложение МАКС-2013. 

Коментари

blog comments powered by Disqus