Португалия купува F-16 от САЩ за препродажба в РумънияПортугалия ще купи от американското правителство три броя F-16 с цел препродажбата им в Румъния. Това съобщава IHS Jane's, позовавайки се на собствени източници.

Португалската агенция за военни покупки DGAIED ще купи трите употребявани F-16 от правителството на САЩ в рамките на програмата US Excess Defense Articles (EDA). След това машините ще се модернизират по стандарта Mid Life Update (MLU) в местната компания OGMA-Indústria Aeronáutica de Portugal.

След това трите машини ще се присъединят към деветте F-16, които Португалия вече е заделила за продажба. Румънските ВВС се интересуват от покупката на общо 12 изтребителя.

IHS Jane's посочва, че стойността на бъдещата сделка е €196,2 млн. ($248,5 млн.) и включва 12-те сaмолета, резервни двигатели, ремонт на двигателите, първоначален логистичен пакет, две годишна техническа поддръжка в Румъния и обучение на румънски пилоти и технически персонал. В тази стойност не се включва въоръжението, сензори, наземно оборудване и необходимата наземна инфраструктура.

Според IHS Jane's окончателната сделка ще бъде подписана в рамките на няколко седмици.

Португалия разполага с общо 39 модернизирани до стандарта MLU изтребители F-16, като смята да запази в дългосрочен план 30 от тях.  

Коментари

blog comments powered by Disqus