Boeing и Saab водят преговори за сътрудничество в проекта Т-Х, който предвижда създаване на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ. Това съобщава сайта  Defense News, позовавайки се на собствени източници.

Партньорството между двете компании ще е нетипично, защото Boeing и Saab са в остра конкуренция със своите изтребители Super Hornet и Gripen в няколко оспорвани изтребителни конкурса по света. Според източника на Defense News преговорите се водят от месеци и техния успешен край е неминуем.

От двете компании не са потвърдили, но не са и отрекли информацията на Defense News.

Boeing вече заяви, че възнамерява да влезе в проекта Т-Х с изцяло нов самолет. Вече се спекулира, че именно това е причината от компанията да търсят съвместна работа със Saab, които имат сериозен опит в строежа на леки изтребители и учебни самолети. Не е ясно дали ще се взаимстват технологии приложени в Gripen или направо ще се създаде учебен вариант на еднодвигателния изтребител.

Проектът Т-Х предвижда подмяна на днес използваните реактивни учебно-тренировъчни самолети Т-38 в състава на ВВС на САЩ. Предполага се, че ще се търсят около 350 учебни самолета, а стойността на програмата ще се измерва в милиарди.

За сега е ясно участието на италианците от AleniaAermacchi в сътрудничество с General Dynamics, което ще предложат версия на M346. BAE Systems заедно с Northrop Grumman предлагат Hawk 128, a Lockheed Martin и корейците от KAI ще предложат Т-50.  

Коментари

blog comments powered by Disqus