Saab изпълни договора си в ТайландПет и половина години след церемонията  по подписване на договора за доставка на изтребителите Gripen за Тайланд през февруари 2008 г.  Швеция изпълни изцяло проекта. Сделката бе за 12 изтребителя Gripen C/D (четири двуместни и осем едноместни), два самолета SAAB 340 (един от тях летящ радар Erieye), наземни радар и други системи (включително и противокорабни ракети RBS 15F), обучение и поддръжка на място – част от проекта Peace Suvarnabhumi.

Въпреки технологичните и логистични трудности, географската отдалеченост и часовата разлика  този проект се движеше по график благодарение на отдадения персонал и в двете държави. Това е първият мащабен проект в областта на отбраната, който Швеция изпълнява в Азия.

На 11 септември 2013 г. Военновъздушните сили на Тайланд обявиха интегрираната  система Gripen за част от ВВС на страната. Самолетите са разположени в авиационно Kрило 7 на авиобазата Сурат Тани.

Генерал Танасак Патимапракорн, главнокомандващ на тайландските Въоръжени  сили, присъства на церемонията заедно с командира на ВВС на Тайланд Пражин Юнтонг и високопоставени представители на Армията и Военноморските сили. Церемонията уважиха и гости от Тайланд и Швеция, дипломати, журналисти и военни аташета, базирани в Тайланд.  

Коментари

blog comments powered by Disqus