Турски изтребители свалиха сирийски Ми-17 (обновена)Турски изтребители са свалили сирийски вертолет Ми-17, който е навлязъл в турското въздушно пространство. Това съобщи турският вицепремиер  Бюлент Арънч, след редовно правителствено заседание. Инцидентът се е разиграл днес, 16 септември, около 14,25 часа местно време.

Инцидентът е станал в южната част на турската провинция Хатай. Според Арънч, сирийския вертолет е навлязъл на около 2 km в турска територия и не се е подчинил на многократните предупреждения от турските военни. Машината е била свалена от турски изтребител.

Малко по-късно турските въоръжени сили излязоха с официално съобщение за инцидента. Според него сирийския вертолет е засечен още в 13,41 часа местно време, когато се е намирал на около 48 km от границата. Когато машината се е приближила на 9 km от границата е била предупредена многократно от командния център е Деарбекир да не се приближава повече.

Въпреки предупрежденията в 14,25 часа вертолетът е навлязъл на турска територия в района на жандармерийски наблюдателен пост край град Гювечи, в южната част на провинция Хатай. Сирийският Ми-17 е навлязъл най-много на 2 km в турска територия и е летял на височина от около 4300 m.

Мигновенно за прехват са били насочени два изтребителя F-16C, които са носили бойно дежурство във въздуха над този район на Турция. Вертолетът е бил поразен в 14,27 часа с ракета „въздух-въздух” и се е разбил на 1 km навътре в сирийска територия. Действията на турските въоръжени сили са се базирали на нови и по-агресивни правила за влизане в бой, които са въведени след множеството погранични инциденти между двете страни.

Турските въоръжени сили също така разпространиха схема, която показва въздушната обстановка около свалянето на сирийския вертолет. Схемата може да бъде видяна тук.

Съдбата на екипажа на сирийския вертолет не е известна, но на някои от клиповете с горящата машина, разпространени от сирийските бунтовници, се вижда, че поне един от екипажа е скочил с парашут.

Това не е първия въздушен инцидент между Турция и Сирия. В края на юни 2012 г. сирийското ПВО свали турски разузнавателен самолет RF-4E, който се е намирал в турското въздушно пространство по грешка.

Коментари

blog comments powered by Disqus