Корея ще проведе наново конкурса F-X IIIЮжна Корея ще проведе на ново конкурса F-X III след като Министерството на отбраната на страната отказа да избере F-15SE, като единствен възможен кандидат. Според корейската новинарска агенция Yonhap, която цитира съобщения на Министерство на отбраната, това се дължало на липса на достатъчно стелт характеристики.

Програмата F-X III предвиждаше покупката на 60 многоцелеви изтребителя на цена до $7,73 млрд. За поръчката се бореха F-15SE, F-35 и Eurofighter. След няколко кръга на преговори се оказа, че само предложението на Boeing се вмества в зададения бюджет и се очакваше Корея да пристъпи към преговори за покупката на дълбоко модернизираната версия на F-15E.

Решението за практическото анулиране на конкурса е взето на 24 септември.

Конкурсът F-X III се разглеждаше като състезание между по-достъпния F-15SE и следващото поколение F-35. Според наблюдатели в Южна Корея средите на ВВС са желали покупката на F-35, особено на фона на факта, че в Китай се изпитват два типа изтребители от следващо поколение, а Япония вече сключи сделка за 42 броя F-35A.

Стартирането на конкурса на ново ще е сложен процес. От една страна корейското Министерство на отбраната явно желае да постави ударението върху ниската забележимост, но от друга страна ако в конкурсните изисквания се заложи прекалено на това, то победата на F-35 е безалтернативна.  

Коментари

blog comments powered by Disqus