Колумбия се оплака, че Ту-160 са навлезли във въздушното ѝ пространствоКолумбийският президент Хуан Мануел Сантос се оплака, че руски стратегически бомбардировачи са наруши въздушно пространство, което Колумбия смята за свое, без предварително да са заявили това.

Инцидентът се е разиграл на 1 ноември 2013 г., около 11,00 часа местно време, когато два Ту-160 от състава на руските ВВС (с бордни номера и имена - RF-94104/ "05" "Александр Голованов" и RF-94115 / "08" "Виталий Копылов") по време на изпълнение на полет от Каракас. Венецуела до Манагуа, Никарагуа. Двата самолета са навлезли над въздушно пространство, което Колумбия смята за свое, чрез обявяване на за 200-милната зона от крайбрежието на страната за териториални води.

Двата бомбардировача са били открити от радарен пост на остров Сан Андреас (намиращ се в близост до крайбрежието на Никарагуа) и за прехват по тях са излетели два изтребителя Kfir C.10 от състава на 111-та ескадрила базирана в Паланкеро. Изтребителите са прехванали и ескортирали руските бомбардировачи до напускането на въздушното пространство на Колумбия.

Колумбийският президент е отправил дипломатическа нота до руското правителство с протест за това, че правителството му не е било уведомено за прелитането. В същото време колумбийските медии разпространиха видео от прицелно-обзорен контейнер на Kfir, който показва двата руски бомбардировача. Видеото може да се види тук.

Колумбия се оплака, че Ту-160 са навлезли във въздушното ѝ пространство

Колумбия се оплака, че Ту-160 са навлезли във въздушното ѝ пространство

Карта, показваща маршрута на руските бомбардировачи (в червено) и териториалните претенции на Колумбия (в зелено)

Коментари

blog comments powered by Disqus