Румъния купува оръжия и логистика за своите F-16Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността е информирала Конгреса, че се планира сделка с Румъния за покупката на оръжия, оборудване и логистина за изтребителите F-16, които страната купува от Португалия. Проектната стойност на сделката е $457 млн.

В рамките на сделката се планира продажбата на 13 навигационни системи с военни GPS честоти, три контейнера за РЕБ AN/ALQ-131, 30 ракети „въздух-въздух” AIM-120C, пет тренировъчни имитатора на същата ракета, 60 ракети за близък бой AIM-9M, четири имитатора на същата ракета, 48 броя АПУ LAU-129, 10 управляеми бомби GBU-12, 18 управляеми ракети AGM-65H/KB, четири имитатора от същия тип и системи за наземен технически мониторинг.

В пакета се включват и резервни части, системи за наземно обслужване, такси за транспорт, софтуер, изпитания на оборудването, обучение на технически персонал, документация и други подобни.

В средата на октомври 2013 г. Румъния окончателно подписа сделката за покупка на 12 употребявани изтребителя F-16 MLU от Португалия. Стойността на самите самолети е €186,2 млн. В сумата влиза и доставката на резервни двигатели и обучение на персонал. Според румънските медии стойността на цялата сделка е €628 млн.

Коментари

blog comments powered by Disqus