altИзненадващо за мнозина, след заседанието на Министерски съвет от 5 май бе обявено, че правителството ще отпусне 300 млн. лева за покриване на всички разходи по сделката с европейският вертолетостроител Eurocopter за закупуване на вертолети за ВВС и ВМС. Само до преди няколко дни усилено се говореше за частично и даже пълно прекратяване на сделката.

Въпреки първоначалното желание изглежда възможността за прекратяване на сделката не съществува. Сумата от 300 млн. лева (или около 150 млн. евро) кореспондира почти напълно точно с неизплатените в момента средства по сделката. За сега не се съобщава, кога ще се въобновят плащанията и кога ще се доставят вертолетите по договора.

През 2005 г. бе подписан договор за доставка на 12 вертолета AS 532 Cougar (Кугър) за ВВС и шест машини AS 565 Panther (Пантер) за ВМС. Сделката бе на стойност от 358 млн. евро. Към началото на 2009 г. по нея бяха платени 184 млн. евро. До момента са доставени 11 вертолета Cougar, но последните два не са платени на 100% 

Коментари

blog comments powered by Disqus