Scorpion изпълни първи полетЛекият ударен и разузнавателен самолет Textron Scorpion изпълни първи полет днес, 12 декември от авиобаза МакКонел, край Уичита, Канзас. Самолетът е излетял в 10,30 часа местно време и полетът е преминал успешно.

Първият полет на Scorpion е продължил 1,4 часа. В кабината са се намирали командирът Дан Хансън и втория пилот Дейвид Сиц. След полета командира Хансън е коментирал, че целият полет е преминал според плана.

Проектът Scorpion бе разкрит за широката публика през септември 2013 г. Машината се разработва от Textron с идеята да бъде евтина алтернатива за различни операции, като конфликти с ниска интензивност, разузнаване и наблюдение, помощ на населението при бедствия и аварии и патрулиране. Апаратът се задвижва от два реактивни двигателя, има голяма продължителност на полета, дозвукова скорост и боен товар, който достига три тона.

До момента няма клиент за Scorpion, но от Textron се надяват, че ще заинтересуват въоръжените сили на САЩ и близките им съюзници.

Scorpion изпълни първи полет

 

Коментари

blog comments powered by Disqus