Aero Vodochody ще създаде нов вариант на L-39Нов вариант на класическия реактичен учебно-тренировъчен самолет L-39 Albatros ще разработи чешката компания Aero Vodochody. Машината ще се означи, като  L-169, ще бъде развидие на днес наличния модел L-159 и се очаква да полети през 2015 г.

Основното предназначение на L-169 ще бъде повишаване на летателната квалификация и преходна роля преди преминаването на боен самолет. Бойните задачи за него ще бъдат второстепенни. Тъй като L-159 има голям процент американско оборудване, което спъва експортните перспективи се планира то да бъде заместено.

Авиониката на L-169 ще бъде чешка, като основен разработчик там е чешката компания Speel Praha. Обмисля се интеграция и на израелско оборудване. Двигателят Honeywell F124 ще бъде подменен с такъв украинско производство. Най-съществената промяна в L-169 ще бъде новото крило, което ще има в себе си горивен резервоар с вместимост от 600 kg. Tова ще повиши далечината на полет от 1300 km при L-159B на 1900 km.

L-169 ще бъде ориентиран основно към клиенти, които и в момента оперират с L-39. Ще бъде възможно кабината на летците да бъде оборудвана както по западните, така и по руските стандарти. L-169 може да бъде както новопроизведен, така и създаден на базата на съществуващи L-159.

Прототипът на L-169 ще полети през 2015 г., като още в рамките на същата година ще може да започне серийно производство. Още преди това новото крило ще се изпита на L-159B, а комплексът авионика на L-39.

Някога монополисти на пазара на реактивни учебно-тренировъчни самолети на Изток днес Aero Vodochody не са отчитали продажби от дълги години, като както компаниятa, така и чешкото правителство не могат да се отърват от излишните L-159, на които се търси клиент вече повече от 10 години. Проектът L-169 ще бъде последния шанс на компанията да остане на пазара на реактивни учебно-тренировъчни самолети.

Коментари

blog comments powered by Disqus