Saab получи като част от предишно споразумение, подписано с Шведската агенция за отбранително имущество (FMV), поръчка за серийно производство на изтребителите Gripen Е на стойност 16,4 млрд. шведски крони (€1,824 млрд.) за периода 2013 - 2026 г.

Поръчката включва модифициране на 60 броя съществуващи Gripen С в Gripen Е с начало на доставките през 2018 г. Това е третата поръчка по споразумението с FMV за Gripen E, което беше обявено публично на 15 февруари 2013 г. Другите поръчки в рамките на споразумението са: Развитие на Gripen Е за Швеция през периода 2013-2023 – поръчките са получени на 15 февруари и на 22 март 2013 г.; Специфично оборудване за мисии и поддръжка на Gripen Е за Швеция и доставка на 22 броя Gripen Е и оборудване за Швейцария, ако страната реши окончателно да закупи шведския изтребител. През август и септември и двете камари на швейцарския парламент гласуваха в полза на придобиването на Gripen Е. Очаква се референдум по този въпрос през 2014 г.

Gripen Е има значителни подобрения в сравнение с предишни версии на изтребителя включително по-мощен двигател, повече оръжия, нов AESA радар и по-модерна авионика. Днес „Грипен” е основна част от въздушната отбрана на пет държави: Швеция, ЮАР, Чехия, Унгария и Тайланд. Британската кралска школа за пилоти-изпитатели също използва Gripen в тренировъчната си програма за бъдещи пилоти.  

Коментари

blog comments powered by Disqus