Бразилия избра Gripen NGБразилия обяви на 18 декември, че страната ще купи 36 многоцелеви изтребителя Gripen NG.  Това стана на нарочна пресконференция, на която присъстваха бразилският министър на отбраната Келсо Аморим и командващият ВВС генерал Жунити Сайто.

Проектната стойност на сделката е $4,5 млрд. Очаква се преговорите с бразилската страна да приключат за 10 – 12 месеца, след което да се подпише окончателната сделка. Стартът на доставките ще започне 48 месеца след подписването на договора и трябва да приключат през 2023 г. Очаква се част или всички бразилски Gripen да се сглобяват по лиценз от местната авиационна индустрия.

На пресконференцията официалните бразилски лица са посочили, че Gripen се избира заради по-ниската му цена на придобиване и експлоатация, обещания технологичен трансфер и задоволителните бойни възможности.

Изминаха близо четири години, откакто бразилското правителство обяви, че в конкурса за досатвка на нови многоцелеви изтребители за Бразилия остават три компании – Saab с Gripen NG, Dassault с Rafale и Boeing със Super Hornet. Тогавашният бразилски президент Луис Инасиу Лула да Силва  дори обяви Rafale за победител, което предизвика огромен скандал, тъй като официалното становище на бразилските военни е било различно.

Според Reuters в началото на годината Boeing Super Hornet е бил фаворит в Бразилия, но скандалните разкрития за подслушването на бразилския президент от страна на американските тайни служби практически са унищожили американските шансове.

За Gripen това е втората експортна поръчка за следващото поколение Gripen, след като през 2012 г. Швейцария направи същия избор. Бразилската поръчка става и най-голяма по обем в досегашния експорт на изтребителя.  

Коментари

blog comments powered by Disqus