Преговорите за Rafale замръзнахаПреговорите за покупката на 126 изтребителия Dassault Rafale в Индия са достигнали точка на замръзване. Това е казал източник от индийското Министерство на отбраната, цитиран от Defence News.

В последните три месеца са били проведени серия от срещи между индийските представители и Dassault, но те не са успели да разрешат проблемите между двете страни, което прави приключването на сделката преди изборите в Индия през май 2014 г., невъзможно.

Основните трудности в момента са свързани с договарянето на лицензното производство на Rafale от индийската държавна компания HAL. Dassault отказваше да гарантира графика на доставка на изтребителите сглобявани в Индия. В същото време Dassault заявява, че индийската индустриална база не е адекватна за лицензно производство на типа и тя или трябва сериозно да се модернизира или да се откаже от част от обема на лицензното производство.

Косвено потвърждение на тази информация е провалената визита на директора на HAL П. К. Тиаги във Франция, която е била планирана за края на януари 2014 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus