Италия все по-разколебана за F-35Италия планира ново намаляване на бройката поръчани F-35 JSF, а в управляващата Демократична партия все по-силно се чуват гласове за пълно напускане на програмата. Това съобщава Defense News.

Според източници на Defense News в момента Италия подготвя нова стратегия за развитие на ВВС, която залагала покупката на 45 изтребителя F-35, а не 90, както се планираше по-рано. Оригинално Италия трябваше да придобие 131 машини.

Паралелно с това се обмислял вариант за допълнителни инвестиции в Eurofighter и подобряване на многоцелевите му възможности, което да удовлетвори необходимостта на италианските ВВС от ударни бойни самолети.

Според Defense News около 75% от депутатите на управляващата Демократична партия смятат, че италианското участие в проекта F-35 трябва да бъде прекратено във връзка с икономическото състояние на страната и увеличаващите се разходи в програмата.

През юни 2013 г. след серия излушвания в италианския парламент бяха замразени всякакви допълнителни разходи свързани с покупката на F-35.

Италия трябва да извършва крайното сглобяване на своите F-35 в Камари, като до момента страната е планитила 13 броя F-35A и един вертикално кацащ F-35B.  

Коментари

blog comments powered by Disqus