Десетки загинаха при катастрофа на C-130 в Алжир (обновена)77 души са загинали при катастрофа с военнотранспортен самолет C-130H-30 от състава на ВВС на Алжир. Инцидентът се е разиграл на 11 февруари, около 10,30 часа местно време.

Машината е излетяла от град Таминрасет, който се намира в пустинята Сахара, след което е кацнал в град Уаргла, а крайната цел е бил град Константин, в северната част на Алжир.

Според алжирски официални лица на борда на машината е имало 78 човека в момента на катастрофата. Освен четирима души екипаж, останалите 74 са били алжирски военни и членове на техните семейства, включително жени и деца. Има един оцелял, който е откаран в тежко състояние в болница.

Първоначално се съобщаваше за 103 човека на борда, но вечерта тази цифра бе опровергана от алжирските власти.

Според предварителната информация самолетът се е разбил в планина по време на инструментален заход на летището в Константин. Съобщава се, че видимостта е била ограничена от силен вятър и снеговалеж.

Инцидентът е станал с тактически транспортен самолет C-130H-30 с регистрация 7T-WHM. Машината е произведена през 1982 г.

Това е пореден тежък инцидент за транспортната авиация на алжирските ВВС. През ноември 2012 г. С-295М катастрофира във Франция, като тогава загинаха шестима. През ноември 2010 г. С-130 излезе от пистата при кацане в Бурже, Франция и бе тежко повреден, но без тежко пострадали. Друг С-130 се запали след излитане и катастрофира в Алжир през юни 2003 г. При инцидента загинаха 10 човека.

Десетки загинаха при катастрофа на C-130 в Алжир (обновена) 

Коментари

blog comments powered by Disqus