Скоро се решава съдбата на последния транш EurofighterВ близките месеци трябва да се реши съдбата на последния транш от производството на европейският изтребител Eurofighter. Така нареченият Tranche 3B включва в себе си 124 самолета, предназначени за четирите страни партньорки в проекта.

Германия, Италия, Великобритания и Испания трябва да решат не по-късно от средата на 2014 г., дали да поръчват или не самолетите от Tranche 3B. В момента в производство се намират 112-те броя Eurofighter, които бяха поръчани през 2009 г. в рамките на Tranche 3A, като първата машина от тази серия бе облетяна през декември 2013 г.

Все още обаче няма яснота какви са настроенията в четирите страни, които, като се изключи Германия, страдат от слаба икономика и са принудени да съкращават бюджетните си разходи.

През миналата седмица излезе информация, че Германия най-вероятно ще се откаже от своите 37 самолета. Италия дава разнопосочни сигнали. През 2010 г. бе обявено, че 25-те Eurofighter няма да бъдат купувани, но през миналата година италианския военен министър обяви, че не изключва покупката на тези самолети. Испания и Великобритания за сега не коментират плановете си по въпроса.

До момента има доставени над 400 изтребителя Eurofighter за шест страни. Поръчките за сега са достатъчни за да може производствената линия да работи до 2018 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus