САЩ пенсионират А-10 и U-2Американският секретар по отбраната Чък Хейгъл ще предложи пенсионирането на A-10 и U-2 в рамките на обсъждането на военния бюджет на страната за 2015 г. Това обяви той в рамките на пресконференция проведена днес.

Хейгъл обяви мащабни мерки за намаляване на военните разходи на САЩ, включително и свиване на числеността на армията до нива от преди времето на Втората световна война.

В техните рамки се предвижда съкращаването на щурмовите самолети А-10, разузнавателните платформи U-2, както и на вертолетите скаути OH-58D Kiowa Warriors.

Паралелно с това до 2019 г. ще бъдат поръчани 24 броя по-малко F-35, в покупката на палубната версия F-35C ще бъде изтеглена с две години. Въпреки това, Хейгъл е заявил, че програмата ще остане като цяло незасегната от съкращенията.

Ролята на А-10 за непосредствена поддръжка ще бъде иззета от F-16 и F-15Е, а в бъдеще и от F-35. U-2 ще бъде заместен от безпилотния апарат RQ-4 Global Hawk.

Пълните детайли по планираните съкращения ще станат ясни след 4 март, когато президентът на САЩ ще внесе за обсъждане в Конгреса бюджета за финансовата 2015 г.

Коментари

blog comments powered by Disqus