На базата на МиГ-31 ще се създаде МиГ-41На база на съществуващия изтребител прехващач МиГ-31 ще бъде създаден нов прехващач означен, като МиГ-41. Това е съобщил руския депутат Александър Тарнаев, член на комисията по въоръжените сили към руския парламент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Тарнаев решение за това е било взето от началника на ГЩ на руските въоръжени сили и е подписан документ за провеждане на научно-изследователска работа по създаването на МиГ-41. Според руския депутат заместника на МиГ-31 ще има всички достойнства на предшественика си.

Тарнаев е съобщил също, че скоро се очаква връщане на активна служба на още около 100 изтребители МиГ-31, които в момента не летят, но ще преминат нужния за това ремонт.

През пролетта на 2013 г. в руския парламент се състоя дебат, на който руските депутати настояваха за възобновяване на производството на МиГ-31, поради заплахата от американски крилати ракети. Тогава командващия руските ВВС генерал-лейтенант Виктор Бондарев заяви, че за парите, които ще са нужни за рестарт на производството на МиГ-31 може да се проектира нов прехващач за руските ВВС.

Коментари

blog comments powered by Disqus