САЩ намалява поръчките на нови летателни апаратиСАЩ ще намалят темпа на поръчване на нови военни вертолети и самолети, както и ще пристъпи към съкращения на част от сега експлоатираните типове. Това става ясно с даването на предложението за военен бюджет на САЩ за финансовата 2015 г.

Военният бюджет е с обем $495,6 млн. и той трябва да премине през одобрение на Конгреса на САЩ.

Най-забележителните неща в бюджета са предвидените пенсионирания на разузнавателните самолети U-2, вертолетите скаути OH-58D и щурмовите самолети А-10. Въвеждането на въоръжение на тежките транспортни вертолети CH-53K се отлага, а 51 изтребителя F-15C/D ще бъдат съкратени.

През 2015 г. ще бъдат финансирани едва 34 изтребителя, като всички те са F-35. За сравнение през финансовата 2014 г. са били купени 50 броя, а през 2013 г. – 80. Намаляването се дължи на отказа от поръчки на допълнителни Super Hornet и Growler. Намаляват се и поръчките за морски патрулни самолети P-8A от 16 миналата година на осем през 2015 г. Намаляват се и поръчките за безпилотни самолети.

На този фон през финансовата 2015 г. ще се платят 273 вертолета, което е с 19 повече от поръчаните през предходната финансова година.

Отпускат се и средства за започване на програмата за нов учебно-тренировъчен самолет Т-Х, както и за създаване на нов самолет за следене на земната повърхност и управление JSTARS.

Коментари

blog comments powered by Disqus