НАТО изпраща AWACS над Полша и РумънияНАТО ще изпрати летящи радари E-3 AWACS в Полша и Румъния за да следят случващото се в Украйна. Това съобщава говорител на организацията, цитиран от ВВС.

Според говорителя полетите на летящите радари ще се извършват стриктно над територията на Полша и Румъния, като и двете страни имат общи граници с Украйна. За сега не е ясно колко често ще се провеждат тези полети.

НАТО разполага със 17 летящи радари E-3A, които се базират в Гаелкирхен, Германия. Вероятно за мисиите над Полша и Румъния самолетите ще оперират от домашната си база, тъй като имат продължителност на полета от 8 часа. E-3 може да открива въздушни цели на дистанция от 500 km. Така AWACS летящ над Румъния ще може да покрива цял Крим.

Във връзка с кризата в Украйна през миналата седмица САЩ усили мисията си за „ер полисинг” над Балтийските страни, като изпрати допълнителни шест изтребителя F-15C към вече наличните там четири машини. През тази седмица в Полша се очакват и 12 американски многоцелеви изтребителя F-16C/D.  

Коментари

blog comments powered by Disqus