Проучванията показват, че швейцарците са против GripenПовечето швейцарски избиратели са против сделката за покупката на 22 многоцелеви изтребителя Gripen E. Това показва социологическо проучване публикувано в неделя и цитирано от Reuters.

62% от швейцарските избиратели ще отхвърлят на референдума през май 2014 г. правителственото предложение за покупката на Gripen E. Проучването е направено от социологическата агенция Leger и публикувано в швейцарския вестник SonntagsBlick.

Проучването проведено сред 1000 гласоподавателя в Швейцария е показало, че едва 32% от тях планират да подкрепят изтребителната сделка. Останалите около 6% от избирателите нямат конкретно мнение по темата.

Сделката за 22 многоцелеви изтребителя Gripen E, която се оценя на около $3,4 е особено непопулярна сред швейцарците. Тя беше одобрена от двете камери на швейцарския парламент, но бяха събрани достатъчно подписи за това предложението да мине през всенароден референдум, който ще се проведе на 18 май 2014 г. Референдумите в Швейцария имат задължителен характер за правителството.  

Коментари

blog comments powered by Disqus