САЩ планират да въоръжи Йемен с боен самолет с управляемо въоръжениеСАЩ планират да доставят на въоръжените сили на Йемен самолет с възможност за нанасяне на прецизни въздушни удари. Това се казва в изтекъл меморандум на Централното командване на американските въоръжени сили, цитиран от BuzzFeed.

Изискванията към самолета са да е еднодвигателен, турбовитлор, с двама души екипаж в тандемна кабина, двойно управление, броня, седем часа време за патрулиране с боен товар, шест точки за окачване на товар под крилото, оптико-електронна система за наблюдение с дневен и нощен канал, както и лазерен далекомер.

На Йемен трябва да се доставят четири такива самолета под формата на военна помощ с цел борба с Ал Кайда. Първият трябва да бъде изпратен във второто тримесечие на 2015 г. Самолетите ще се експлоатират от ВВС на Йемен с помоща на Командването за специални операции на САЩ.

Изискванията скъсяват списъка с потенциални кандидати до Air Tractor AT-802U и IOMAX Archangel.

Предполага се, че САЩ се опитват да делегират задачите по точково унищожаване на терористи към Йемен с цел намаляване на използването на безпилотни апарати.  

Коментари

blog comments powered by Disqus