Филипините купуват 12 броя FA-50Филипините подписаха договор за покупката на 12 леки двуместни изтребители FA-50 производство на корейската компания KAI. Стойността на сделката е $420 млн.

Първите два FA-50 ще бъдат доставени 18 месеца след подписване на сделката, последвани от още два след 12 месеца, а последните осем ще бъдат получени в рамките на следващите осем месеца. Сделката между Филипините и KAI се подготвяше от повече от година.

Това ще е първият реактивен изтребител за филипинските ВВС от 2004 г. насам, когато бе пенсиониран F-5. В последното десетилетие филипинските въоръжени сили бяха съсредоточени върху борба с ислямските бунтовници в южната част на страната, но засилващите се интереси на Китай в Южно Китайско море и перспективите за наличие на петрол там принуждават Филипините да усилват своите въоръжени сили.

FA-50 е версия на свръхзвуковия учебно-тренировъчен самолет за напреднало обучение T-50, който се задвижва от един General Electric F404. FA-50 може да се използва и за учебни цели, но основното му предназначение е да бъде лек многоцелев изтребител снабден с радар Elta Systems EL/M-2032. Машината носи боен товар до 4,5 тона, включително управляеми боеприпаси JDAM, ракети „въздух-въздух” и 20-mm оръдие М61.

Освен 12-те изтребителя Филипините подписаха и за доставката на осем транспортни вертолета Bell 412EP, които ще бъдат получени през август 2015 г.  

Коментари

blog comments powered by Disqus