Чехия ще продава L-159 на ИракЧешката компания Aero Vodochody е подписала споразумение с чешкото правителство за препродаване на учебно-бойните самолети L-159 на Ирак. Машините идват от излишъците на чешките ВВС.

Според чешките медии Ирак се интересува на първо време от 12 самолета. Два от тях трябва да са двуместните L-159Т1, които да се използват за обучение, а другите 10 ще са от едноместната лека бойна версия L-159A.

Чешките медии посочват, че Ирак е бил разочарован от сроковете на доставки на леките изтребители FA-50, които идват от корейската компания KAI. Това ги е принудило да потърсят възможност за спешна покупка на подобни самолети от други държави. Стойността на сделката с Чехия се очаква да е $200 млн.

L-159 е далечно развитие на L-39. Самолетът е едноместен дозвуков лек боен самолет, снабден с радар и с интегрирано съвременно управляемо въоръжение. През 90-те Чехия поръчва 72 такива самолета, които компанията Aero Vodochody построява до 2003 г. Чешките ВВС, обаче си запазват само 28 машини, катo преоборудват четири от тях в двуместната учебна версия L-159T1. За останалите самолети се търси безуспешно клиент вече няколко години. В началото на 2014 г. бе обявено, че частната американска компания Draken International ще купи 28 от тези самолети, но до подписване на сделка още не се е стигнало.

Коментари

blog comments powered by Disqus