Хърватско най-накрая получи първия ремонтиран МиГ-21Хърватското министерство на отбраната съобщи, че първият ремонтиран и модернизиран в Украйна МиГ-21 е пристигнал в страната на 12 април. Машината е вече в авиобаза Плесо до Загреб.

Самолетът е бил разглобен и пренесен по земята през Унгария. На 15 април се очаква бригада от ГП "Одессавиаремсервис" заедно с хърватски инженери да сглобят самолетите и да извършат изпитателни полети.

Вторият ремонтиран и модернизиран МиГ-21бис е бил натоварен на камиони на 11 април и трябва да пристигне в Хърватска към средата на следващата седмица. В готовност за изпращане са още три МиГ-21бис, очаква се скоро и подготовката за пращане на първия МиГ-21УМ.

През юли 2013 г. хърватското правителство сключи договор с ГК „Укрспецэкспорт” за капитално-възстановителен ремонт и адаптация на авиониката за седем хърватски МиГ-21 и покупката на пет други МиГ-21, които са били собственост на предприятието ГП „Одесавиаремсервис”. Машините са от неизпълнен договор с Йемен. Страната бе поръчала 28 изтребителя МиГ-21, но успя да плати само 20 от тях, а останалите останаха на съхранение в Украйна. Целият договор с Хърватска е на стойност от $13,7 млн., но поради неустойките, които украинската страна дължи за забавянето с няколко месеца, сумата вероятно ще намалее.  

Коментари

blog comments powered by Disqus