Дания стартира изтребителен конкурсНа 10 април 2014 г. датското Министерство на информацията е изпратило запитване за даване на оферти до четирима производители на бойни самолети. Страната ще проведе конкурс за замяна на 30-годишните изтребители F-16AM/BM.

Запитване за даване на оферта е изпратено до Eurofighter (Eurofighter Typhoon), Boeing (Super Hornet), Lockheed Martin (F-35A) и Saab (Gripen E). Дания в момента експлоатира 30 броя F-16, като бъдещият конкурс ще бъде за 24 – 30 машини.

Кандидатите трябва да дадат информация по около 950 въпроса, разпределени в четири области – стратегическа, военно-техническа, икономическа и транфер на технологии.

Отговорите трябва да бъдат предадени през юли 2014 г. След това ще започне процес на анализ, валидиране, оценка и изискване на допълнителна информация. Заключенията ще бъдат оформени, като доклад до министъра на отбраната, който до средата на 2015 г. трябва да предложи на датския парламент вариант, който да бъде одобрен.

Дания е участник в проекта F-35 JSF от ниво 3, като първоначално страната планираше да закупи 48 броя F-35A. Сега този вариант се подлага на съревнование в конкурс с други предложения.  

Коментари

blog comments powered by Disqus