Франция изпраща четири Rafale в ПолшаФранция ще изпрати четири изтребителя Dassault Rafale, във връзка с напрежението в Украйна. Това е съобщило френското Министерство на отбраната на 24 април 2014 г.

Изтребителите ще бъдат разположени в полската база Малбок, която е на балтийското крайбрежие на 28 април. Съставът на групата ще включва екипажи от две ескадрили - EC-1/7 'Provence' и EC-2/30 'Normandie-Niemen'.

Френските изтребители няма да участват директно в мисията на НАТО по „ер полисинг” над Балтийските страни, а ще имат задача за усилване на позициите на НАТО в региона.

От 1 май мисията по „ер полисинг” в литовската база Шяуляй ще бъде поета от четири полски МиГ-29 и четири британски eurofighter Typhoon. Паралелно с това четири датски F-16 ще дежурят в естонската база Амари.

Американските ВВС ще изтеглят 10-те изтребителя F-15C, които в момента дежурят в Шяуляй, но ще запазят 12-те броя F-16 в Полша и шестте машини от същия тип в Румъния. За сега няма непосредствени планове за връщането на тези изтребители в базите им за постоянна дислокация.

Освен това Канада съобщи, че ще изпрати шест CF-18 Hornet в Полша, но няма конкретна дата за това. Чехия е предложила своите Gripen в случай на необходимост, а Германия е обещала шест Eurofighter за усилване на португалския контингент, който трябва да поеме дежурството над Балтика след 1 септември.  

Коментари

blog comments powered by Disqus