Ако Швейцария не купи Gripen ще трябва да пенсионира F/A-18 по-раноАко швейцарците не подкрепят покупката на изтребителите Gripen E, то ВВС на страната ще трябва да пенсионира своите изтребители F/A-18C/D по-рано от предвиденото. Това се съобщава от Министерство на отбраната на Швейцария.

Според изчисленията на МО на Швейцария ако не бъде купен Gripen флотът от F/A-18 Hornet ще бъде пенсиониран през 2025 г., а не към 2030 г., както се планира към момента. Това ще се дължи на по-интензивната експлоатация, която ще се причини от липсата на допълващ изтребител.

В момента швейцарските F/A-18 налитат около 6000 часа годишно, което прави около 200 часа на самолет за година. Това ниво на натоварване се прави при положение, че наличните швейцарски леки изтребители F-5E Tiger поемат част от дневните задачи.

Към 2013 г. средният швейцарски F/A-18 има натрупан над 2500 часа нальот, при технически ресурс на планера от 5000 часа. При повишаване на интензитета на полети още към 2025 г. ще започва да се изчерпва техническия ресурс.

Друго предизвикателство пред което може да се изправят швейцарските ВВС е преминаване на бойно дежурство 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. В момента швейцарските изтребители дежурят само в рамките на стандартното работно време. В такъв случай нальотът ще се повиши още повече, поради необходимостта от трениране на допълнителни летци.

Изявлението на швейцарското МО идва в рамките на кампанията, която се води преди референдумът за покупката на 22 броя Gripen E. Швейцарският народ ще даде мнение по темата в рамките на референдум на 18 май.  

Коментари

blog comments powered by Disqus