Първи полет на MC-27J SpartanНа 25 април 2014 г. стана факт първият полет на версията за специални операции на тактическия транспортен самолет C-27J Spartan. Полетът е осъществен от изпитателния център на Alenia Aermacchi в Торино.

Машината, която носи означението MC-27J има разположена в носа оптико-електронна система за наблюдение L-3 Wescam MX-15HD, система за обмен на данни по стандарта Link-16. Самолетът има провизии за разполагане на оборудване на специални операции и поставяне модернизирано комуникационно оборудване на Selex ES.

Модулното оборудване за специални операции ще може лесно да се слага и маха от бордана самолета. То е създадено от компанията ATK. През май на първия MC-27J ще бъде поставено 30-mm оръдие GAU-23, което ще стреля през десантната врата. През юни ще приключат сегашния кръг на изпитания, които ще включват и стрелба с оръдието.

Alenia Aermacchi планира интеграция и на друго въоръжение на самолета, включително ракетите Viper Strike и Griffon, както и на други ракети разработвани от ATK. Тези боеприпаси ще се изстрелват от точки под крилото или от товарната кабина.

MC-27J бе представен за първи път на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2012 г. Основната идея зад проекта е да се създаде достъпен самолет, който да подкрепя акции на силите за специални операции, като лесно да бъде преконфигуриран от транспортен в специален вариант.

Италия е стартов клиент за MC-27J, като страната поръча китове за конверсия на три свои C-27J. Alenia Aermacchi се надява да продаде модификацията и на силите за специални операции на САЩ, които се сдобиха със седем броя Spartan.

Първи полет на MC-27J Spartan

 

Коментари

blog comments powered by Disqus