Руският Як-130 катастрофирал заради отказ на управлениетоПричината за катастрофата на учебно-тренировъчния самолет Як-130 от състава на руските ВВС е отказ на системат за управление. Това е съобщил заместник главният директор на ОКБ Яковлев Роман Таскаев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„В момента може да заявим, че причината за катастрофата е била отказ в системата за управление на самолета, който е довел до загуба на управляемост. Летците са имали право да се катапултират веднага щом е възникнал отказа, тъй като, както се е изяснило по-късно, е нямало шанс за възстановяване на управляемостта. Обаче екипажът до последно са се опитвали да спасят машината и се е катапултирал крайно късно, което е довело и до гибелта на един от пилотите. Съпътстваща причина е и високата вертикална скорост на снижаване”, разказва Таскаев.

„За сега не може точно да се каже дали се касае за производствен дефект или нещо друго”, е уточнил заместник директора на ОКБ Яковлев.

На 15 април 2014 г. при връщане от задача в района на Ахтубинск се разби Як-130. След инцидента бяха временно спрени полетите с типа до пълното изясняване на причините за случилото се.

Коментари

blog comments powered by Disqus