Sikorsky ще достави новия президентски вертолет на САЩВертолетостроителят Sikorsky бе избран да достави новия вертолет на президента на САЩ. Избран за целта е двудвигателният модел S-92.

Изборът бе обявен на 7 май, като ВМС на САЩ ще отдели $1,24 млрд. за изследователска работа и построяването и доставката на шест прототипа.

Програмата за доставка на нов президентски вертолет VXX предполагаше конкурсен елемент, но накрая се оказа, че единствено Sikorsky, заедно с Lockheed Martin, като подизпълнител, е подал оферта.

Още през тази година ще бъдат отделени $42 млн. за програмата.

Освен шестте прототипа на Корпуса на морската пехота, който традиционно експлоатира президентския вертолет ще бъдат предадени и два пълни полетни симулатора.

Два от прототипите ще се използват основно за полетни изпитания, а другите четири ще служат за изпитания на комуникационното и специално оборудване на борда. Прототипите ще бъдат доставени през 2018 г.

От Sikorsky очакват ВМС на САЩ да поръча 17 серийни вертолета, като първата поръчка за три машини трябва да стане факт през 2019 г., а доставката на серийните машини да започне от 2023 г.

S-92 прави първия си полет през декември 1998 г. и влиза в търговска експлоатация шест години по-късно. До момента са построени над 220 машини от типа. 

Коментари

blog comments powered by Disqus