Textron предлага Scorpion на ШвейцарияАмериканската компания Textron AirLand е предложила на Швейцария своя лек боен самолет Scorpion. Това съобщава швейцарският вестник Tages Anzeiger.

Според президента на Textron AirLand Бил Андерсън, който е цитиран от Tages Anzeiger, Scorpion пасва идеално на нуждите на Швейцария, като машината може да изпълнява около 90% от потенциалните задачи на Gripen на швейцарска служба.

Според Андерсън компанията му може да предложи Scorpion на Швейцария за под $20 млн. на бройка, като самолета ще пасва точно на необходимостта от алпийската страна да замени остарелите F-5 при охрана на въздушното пространство на страната.

От швейцарското Министерство на отбраната са заявили, че за сега няма да коментират темата.

Миналата седмица швейцарските избиратели отхвърлиха на референдум вариант за покупка на 22 броя Gripen E, които трябваше да заменят остарелите F-5. Според сегашните швейцарски планове леките изтребители трябва да се пенсионират към 2016 г.

Scorpion е двудвигателен двуместен дозвуков боен самолет, който може да изпълнява широк кръг от задачи, включително удари по земни цели, разузнаване и наблюдение от въздуха, охрана на въздушното пространство и патрулиране. Машината изпълни първия си полет през декември 2013 г., а през юли 2014 г. ще бъде показана на изложението във Фарнбъроу.

 

Коментари

blog comments powered by Disqus